"di sekolah kita kan belajar dan akhirnya menghadapi ujian, namun di dalam kehidupan kita akan selalu menghadapi ujian dan mendapat pengajaran darinya".

Monday, 1 August 2011

menunggu waktu taubat..

Bismillah... usia yang meningkat memberi makna berkurangnya jangka hayat kita sebagai makhluk di dunia ini.. tempoh yang tak diketahui, yang berkurangan itu pasti. beginilah kehidupan kita, yang telah bermula dan pasti ada akhirnya nanti.

jangan menunggu waktunya kebinasaan di depan mata.. itulah Fir'aun yang hanya bertaubat tatkala jasadnya ditenggelami. segala penyesalan tak diterima. adakah kesudahan Fir'aun yang kita nantikan?

jangan mengatakan akan bertaubat dan kembali, bertaubatlah saat ini. kembali dan tak akan mengulangi. waspadalah dengan perangkap iblis, cuba menangguhkan taubat hingga tiba saatnya mati.

jangan muda menunggu masa tua.. dosa kan kukuh di dalam hati dan sukar untuk ditinggalkan. ibarat si tua yang menangguh-nangguh untuk mencabut anak kelapa. akar kelapa semakin memanjang dan memasak ke dalam bumi, usia si tua tadi semakin meningkat dan jasadnya bertambah lemah.. bertaubatlah sebelum terlambat.. wallahua'lam...

قال تعالى: إِنَّمَا التَّوْبَةُ عَلَى اللَّهِ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السُّوءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ يَتُوبُونَ مِنْ قَرِيبٍ فَأُولَئِكَ يَتُوبُ اللَّهُ عَلَيْهِمْ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا * وَلَيْسَتِ التَّوْبَةُ لِلَّذِينَ يَعْمَلُونَ السَّيِّئَاتِ حَتَّى إِذَا حَضَرَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ إِنِّي تُبْتُ الآنَ وَلا الَّذِينَ يَمُوتُونَ وَهُمْ كُفَّارٌ أُولَئِكَ اعْتَدْنَا لَهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا النساء: 17، 18

0 comments:

Post a Comment

Followers